Paint verdwijnt. Dat nieuws sloeg vorige week in als een bom. Nu blijkt dat het populaire programma van Microsoft helemaal niet weggaat, al moet je Paint voortaan zelf installeren uit de Windows Store. Toch zijn er vijf iconische vondsten die we al jaren moeten missen op onze Microsoft computer.

3D Pinball: Space Cadet

Of kortweg Pinball. Dit flipperkastspel, ontwikkeld door Cinematronics in 1995, zat jarenlang standaard in het ontspanningspakket van Windows. In Windows Vista was er plots geen sprake meer van het spelletje. Onterecht! Ook al roept Pinball een zekere boosheid op, want waarom viel dat balletje toch altijd in het midden?

MSN Messenger

Mesnl GIF - Find & Share on GIPHY

Voor de lancering van Facebook en WhatsApp domineerde MSN de instant messaging wereld. MSN messenger was enorm populair bij tieners in de nillies en alles leek mogelijk. Zotte nicknames, coole emoticons, buzzers en wat gezegd van die heerlijk nostalgische geluidjes. In 2013 werd MSN definitief ten grave gedragen. Gone but never forgotten!

Clippy

De meest omstreden paperclip uit de Moderne Tijd maar wat missen we hem! Clippy werd in 1997 boven het doopvont gehouden als intelligente user interface voor Microsoft Office.  Je kon ook een andere gedaante kiezen voor je office assistent maar standaard kreeg je Clippy. Tot onze favoriete paperclip in 2007 officieel werd bijgezet in het Microsoft-kerkhof.

Windows 98 screensavers

Een screensaver of schermbeveiliging werd origineel in het leven geroepen om de levensduur van oude CRT-monitoren te verlengen. Tot Windows 98! Vanaf die update zijn screensavers een eindeloze vorm van vermaak. Onze favoriet tussen alle exemplaren uit de nineties: ‘the pipes’!

Wordart

Wie eind jaren ’90 aan een hoofdblad voor zijn eindwerk begon, kon niet om WordArt heen. Je maakte er de meest prachtige creaties mee in allerlei flashy kleuren en lettertypes. Tot Microsoft in 2010 afscheid nam van dit Word-icoon. Voor wie het verlies nog altijd niet kan verwerken is er deze online generator.
Eerlijk!? WordArt is sinds 2016 terug van weggeweest!