Spreekt u nog over een ‘mobiele telefoon’ of een ‘digitale camera’? Natuurlijk niet. Op heel korte tijd zijn we het vanzelfsprekend gaan vinden dat alles mobiel en digitaal is. Daar mogen we trouwens nog een kenmerk aan toevoegen: online. Tellen we die drie dingen bij elkaar op, dan komen we vanzelf terecht in de wereld van smartphones en tablets.

HuaweiConvergentie, dat is de vakterm die vaak valt wanneer het over de evolutie van pc, laptop, tablet en smartphone gaat. Doorheen de jaren zijn de toestellen naar elkaar toe gegroeid. Een strikte afbakening is lang niet altijd mogelijk. Dat verandert de manier waarop u over de aanschaf van een nieuw toestel kiest. U vertrekt best vanuit uw concrete behoefte. Alles hangt af van wat u wilt doen. E-mails raadplegen en Facebooken? Dat kan perfect met een smartphone. Presentaties en video’s bekijken? Daarvoor biedt een tablet meer comfort.

Reist u iedere dag met de trein naar school of kantoor? Dan wilt u wellicht ook vlot e-mail kunnen behandelen, een taak afwerken of een verslag schrijven. In dat geval overweegt u misschien beter de aanschaf van een mini-laptop of een zogenaamde convertible tablet, die niet alleen over een aanraakscherm beschikt, maar ook over een toetsenbord. Wilt u het comfort van een krachtige desktop, gecombineerd met alle voordelen van echte mobiliteit? Dan vindt u de juiste oplossing in het ruime aanbod laptops dat vandaag beschikbaar is. De huidige generatie toestellen kan veel, heel veel. Toch is de basisfunctionaliteit doorgaans vrij gelijklopend.

ASUS 01Vandaar ook het idee om uw keuzeproces niet te starten vanuit een type toestel of een bepaald merk, maar gewoon eerst even te overlopen waarvoor u het wil gebruiken. Denk daarbij ook aan mogelijke koppelingen met externe devices, zoals een harde schijf of een printer, of externe diensten in de cloud, zoals opslagcapaciteit en back-up. Over printen gesproken: wanneer u regelmatig prints wil maken op locatie, doet u er goed aan na te denken over een toestel dat toelaat een bestand van op uw smartphone of tablet via near-field communicatie naar een printer door te sturen.

Zwitsers zakmes
Mogen we u tot slot ook nog adviseren de populairste mobiele toestellen – met name de tablet en de smartphone – als de Zwitserse zakmessen onder de computers te beschouwen? Ze kunnen van alles wat, maar zijn daarom niet altijd specialisten in ieder vakdomein. Fotograferen en filmen? Dat kan inderdaad met een smartphone of een tablet. Maar als fotograferen echt uw passie is, dan gaat u toch voor een echt fototoestel. Dat u daar niet mee kunt telefoneren, neemt u op de koop toe. U begrijpt wat we bedoelen, niet?