iPhone6_34FL_3-Color-Spaced_Homescreen-PRINT---250Op dinsdag 9 september jongstleden hield Apple een nieuwe keynote, die live te volgen was op haar Amerikaanse website. Zoals verwacht werd hierbij de nieuwe iPhone 6, als opvolger van de iPhone 5S en iPhone 5C, voorgesteld aan het grote publiek. Maar daar bleef het niet bij. Ook de Apple Watch, waarover later meer, en de iPhone 6 Plus werden uit de doeken gedaan. De nieuwste iPhone, met binnenkort beschikbaar iOS 8 besturingssysteem, moet het beste toestel worden dat Apple ooit op de markt bracht.

 

Waar het, vanzelfsprekend, vooral naar uitkijken was, was de voorstelling van de iPhone 6 en waarin deze zich onderscheidt van haar voorgangers. Er komen dus 2 versies van het toestel op de markt: de iPhone 6 (4.7 inches) en de iPhone 6 Plus (5.5 inches). Beide toestellen hebben een Retina HD Display (resolutie iPhone 6: 1334×750 pixels, resolutie iPhone 6 Plus: 1920×1080 pixels) en zijn beschikbaar met een opslagcapaciteit van 16GB, 64GB of 128GB. Een versie met 32GB is dus niet voorzien.

iPhone6-34FR-SpGry_iPhone6plus-34FL-SpGry_Homescreen-PRINT-250Kracht en efficiëntie
Apple stelt hiermee het krachtigste en meest efficiënte iPhone toestel voor dat het bedrijf ooit uitbracht. Het toestel is slechts 6,9 mm dik (7,1 mm voor de iPhone 6 Plus) en beschikt over afgeronde randen, zoals dit het geval was bij de allereerste iPhone, waardoor het makkelijker in de hand ligt. Daarnaast kreeg het nieuwe besturingssysteem iOS 8, waarover meer hieronder, ook een opknapbeurt. Het toestel is verder voorzien van een 64-bit A8-chip, die net wat sneller is als de A7-chip. Dit zal vooral de game-ervaring en het gebruik van de vele apps ten goede komen. Dankzij het toevoegen van een M8 motion-coprocessor is het gebruik van de nieuw ingebouwde gezondheids-app uitermate efficiënt.

Verbeterde camera
De iPhone 6 krijgt een 8 megapixelcamera met verbeterde flitser (true-tone). De autofocus werkt 2 maal sneller als bij haar voorganger dankzij de zogenaamde ‘Focus Pixels’. Het nemen van foto’s gaat dus sneller en scherper. Ook de frontcamera werd verbeterd met een burstmodus waarmee je, in sneltempo, selfies kunt schieten. De camerafuncties voor de iPhone 6 Plus werden nog verder uitgebreid met een optische beeldstabilisator, zodat een niet stabiele hand niet al te veel schade aanricht aan je video-opname. Nog een extra: de slowmotion modus waarmee 120 of 240 frames per seconde worden vastgelegd.

iPhone6-34R-SpGry_iPhone6Plus-34L-SpGry-flwr---250Beschikbaarheid en prijzen
Vanaf wanneer kan je een iPhone 6 en iPhone 6 Plus aanschaffen? Dat wil je nu ongetwijfeld weten. Wel, in België verschijnt de iPhone 6, net als de Plus, op 26 september. Het toestel zal 699 euro kosten voor het 16GB-model, 799 euro voor het 64GB-model en 899 euro voor het 128GB-model. Vanzelfsprekend betaal je iets meer voor de iPhone 6 Plus: 799 euro voor het 16GB-model, 899 euro voor het 64GB-model en een slordige 999 euro voor het 128GB-model.

iOS 8: nieuwigheden
Over iOS 8 had Apple al wat informatie vrijgegeven via de eigen website. Apple wilde voor een systeem gaan dat zo natuurlijk mogelijk aanvoelt en de gebruikservaring tot een maximum optimaliseert. Zo kan je voortaan al je foto’s op al je apparaten bekijken en bewerken, een gesproken bericht meesturen met een tekstbericht en beschik je over een eigen fitnessinstructeur. De contactpersonen die je recent contacteerde komen, met hun foto indien zo ingesteld, bovenaan het scherm te staan. Van hieruit kan je ook meteen je lijst met favorieten openen en deze personen contacteren.

05---iOS8---250iOS 8: aangepaste schrijfstijl en -gedrag
Ook de functionaliteiten van het toetsenbord werden onder handen genomen. Met enkele tikjes kan je complete zinnen maken. De suggesties hiervoor worden bepaald aan de hand van je vorige conversaties en schrijfstijl. Je hebt hierbij ook de mogelijkheid om het schrijfgedrag via berichten (omgangstaal) te onderscheiden van het schrijfgedrag dat je gebruikt via mail (zakelijker). Het besturingssysteem zal de suggesties automatisch aanpassen aan de hand van het gekozen communicatiemiddel.