Technologische evolutie staat niet stil en ook het 3D-printen blijft zich verder ontwikkelen. Van een digitaal 3D-model tot een perfecte kopie van het origineel. Daar werkt men naartoe en hoewel de bestaande toestellen dit momenteel nog niet helemaal aankunnen, is men toch op de goede weg. En de huidige resultaten, die mogen er ook al zijn.

Het ontwikkelen van het digitaal printproces begon reeds begin 2000 aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Nu wordt deze technologie gebruikt door bedrijven voor het ontwikkelen van nieuwe concepten en het creëren van modellen. Naast toepassingen, voornamelijk binnen de medische wetenschap, de modewereld en de architectuur, maakt men er ook gebruik van binnen de entertainmentindustrie (gaming- en filmstudio’s). Het is werkelijk een bron van inspiratie en laat mensen toe de grenzen van hun creativiteit te verleggen.

3D-printerHoe gaat dit nu in zijn werk?
De aanvang is vrij ‘eenvoudig’. Je kiest een voorwerp en laat het, via een speciale software, omzetten naar een digitaal 3D-model op je PC. De software snijdt als het ware het object in minuscule horizontale deeltjes en die gegevens stuur je door naar de 3D-printer. De printer zal het bestand dan laag per laag opbouwen (in materiaal dat kan bestaan uit plastic, metaal, keramiek, nylon, etc.) en een kopie van het origineel reproduceren. Toch bestudeer je best even de software waarmee je te werk gaat, want het maken van je 3D-model is voorlopig nog vrij complex en tijdrovend. Goedkoop is het ook nog allerminst, want voor een degelijk toestel betaal je als consument al snel tussen de €2.000 en €2.500.

Voorlopige resultaten en de toekomst
De vooruitgang van de 3D-printer is revolutionair. Binnen de medische wetenschap wordt het gebruikt voor het ontwikkelen van protheses o.a. binnen de de tand- en mondheelkunde. NASA gaat zelfs een stap verder en financiert een bedrijf in haar zoektocht naar een reproductie van etenswaren. Maar ondertussen wordt het 3D-printen ook gebruikt voor minder menslievende duplicaten. Een Amerikaanse rechtenstudent slaagde er niet enkel in een revolver te kopiëren, maar het gaat bovendien om een model dat effectief kan worden afgevuurd.  With the good comes the bad … . Maar laten we vooral het goede onthouden en hopen dat de technologie enkel hiervoor wordt aangewend.

Van de LP naar de mp3 … en weer terug
Het laatste nieuwe huzarenstukje van 3D-printen is een poging tot het reproduceren van werkende LP’s (vinylplaten). Dit vereist wel een printer die een zeer hoge resolutie aankan, want dit is een enorm delicaat en ingewikkeld proces.  Het kopiëren van de kleine groeven is zo broos dat het minste foutje inhoudt dat je plaat waardeloos is. Ondertussen ontwikkelde Amanda Ghassaei een algoritme dat mp3-bestanden kan omzetten naar een 33-toeren LP. De eerste resultaten, om deze naar een gereproduceerde LP over te brengen, zijn nog niet optimaal (verlies van geluidskwaliteit) maar zullen steeds beteren naarmate het 3D-printen verder evolueert. Het zal zeker de moeite lonen om deze vooruitgang verder op te volgen.