Naast de de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus kondigde Apple, op de keynote van dinsdag 9 september, haar eerste smartwatch aan: de Apple Watch. En het was niet met weinig trots dat CEO Tim Cook dit technologisch pareltje naar voren bracht. Speculaties en logische deducties leiden tot het vermoeden dat hij een ‘iWatch’ zou presenteren, maar dat gebeurde dus niet. Ongeacht de benaming van het toestel, mag het resultaat er best zijn. Van het design tot de technische specificaties: wij doen ze voor u uit de doeken.

3-Apple-Watches---250Design
Een uurwerk kiezen is, net als bij de meeste zaken, iets persoonlijks en dat je doet naargelang je voorkeuren. Het design is daarbij minstens even belangrijk als de capaciteiten van het toestel en hiermee heeft Apple rekening gehouden. Tot op zekere hoogte kan je de Apple Watch immers personaliseren volgens je eigen preferenties. Zo zal het toestel beschikbaar zijn in 2 formaten van behuizing (38mm en 42mm) en ingesteld worden om zowel aan de linker- als rechterpols te worden gedragen. Daarnaast kan je uit maar liefst 18 verschillende bandjes kiezen: o.a. lederen bandjes, sportbandjes en metalen bandjes.

De Apple Watch heeft een vierkante vorm meegekregen van de ontwikkelaars. Je gebruikt het niet enkel via het touchscreen, maar kan het ook besturen met een knop aan de zijkant. De knop lijkt op de kroon van een traditioneel horloge en door er aan te draaien kan je door de verschillende menu’s bladeren. Het licht gebogen scherm van de Apple Watch is bedekt met een laag saffier en hierdoor krasbestendig. De apps worden weergegeven als kleine bolletjes, die wat door mekaar lijken te staan, en dankzij de verschillende interfaces kan je het thuisscherm aanpassen zoals je zelf wenst.

Apple-Watch-+-iPhone-6-WHITE---224x250Inhoud en technische aspecten
Facebook, Twitter, Google Maps, iMessages, je persoonlijke mailbox … je kan ze allemaal raadplegen en gebruiken. Aan de achterkant is het toestel voorzien van vier sensoren en een hartslagmeter. Je kan meten hoeveel stappen je dagelijks neemt en welke afstand je hierbij aflegt, en dit dankzij de gezondheidsapp die ook terug te vinden is op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Verder kan je de Apple Watch draadloos opladen met de speciale magneetlader, die hiervoor voorzien is, aan de achterkant. Indien je over een Apple TV beschikt, kan je deze ook bedienen met je nieuwe smartwatch. En de Siri functionaliteit werd ook geïntegreerd. Vooral nuttig wanneer je “Krëfel @ De Bioscoop” raadpleegt: je vraagt aan Siri gewoon in welke dichtstbijzijnde bioscoopzaal een film wordt afgespeeld … en zij laat het je weten. Handig toch?

De eerlijkheid gebiedt ons ook om een klein minpuntje aan te halen wat de Apple Watch betreft: je moet beschikken over een recente iPhone (5, 5S, 5C, 6 of 6 Plus) en het hiermee linken. Het toestel is er immers niet op voorzien om een SIM-kaartje toe te voegen en aldus te werken. Apple zal het verschil moeten maken op het vlak van gebruiksvriendelijkheid, design en hype … maar dat zal niet meteen een probleem vormen. Om er eentje aan te schaffen moet je wel nog wachten tot het eerste kwartaal van 2015.