frigo 1Eten en drinken vers en fris houden is een heel eenvoudige opdracht: je opent de deur van je koelkast, propt ze vol en het toestel zorgt voor de rest. Maar het is niet altijd zo simpel geweest. Een ‘koelkast’ of ‘ijskast’, diende je vroeger letterlijk zo te beschouwen. Enorme kasten of ondergrondse ruimtes waarin het voedsel werd opgeslagen en bewaard zodat je het op een later moment kon consumeren of verhandelen.

Het lijkt bijna ondenkbaar, maar er waren tijden waarin de mensen zich moesten behelpen met de weinige middelen die ze voorhanden hadden. En die middelen waren vrij schaars te noemen. Het voedsel werd geconserveerd door het te pekelen, drogen, weken of konfijten. Etenswaren konden hierdoor wat langer worden bewaard, maar het spreekt voor zich dat deze conserveringsmiddelen een invloed hadden op de smaak.

Vanaf de Middeleeuwen werd men inventiever en bedacht men diverse andere manieren om voedsel langdurig vers te houden: zo bouwde men ondergrondse kelders die werden volgestouwd met ijs waardoor de bovenliggende ruimte werd afgekoeld. In die ruimte werd het etenswaar bewaard en vers gehouden. Met wat verbeelding kan je dus stellen dat de eerste koelkasten uit deze periode stammen.

Een echte doorbraak kwam er pas vanaf 1869 toen de Fransman Charles Tellier de allereerste koelinstallatie ontwikkelde. Hij bouwde de laadruimte van een klein schip om tot een koelmachine, doopte het ‘Le Frigorifique’, laadde het met Frans vlees en verliet de haven van Rouen. Na een reis van 84 dagen kwam het schip aan in Buenos Aires. Het vlees bleek intact en geschikt voor consumptie. Ondanks dit succes werd zijn koelmachine niet verder gecommercialiseerd en werden de plannen opgeborgen.

frigo 2In de eerste helft van de 20ste eeuw deed de ijskast haar intrede in België en Nederland. Het ‘toestel’ bestond uit een houten kist, een watergekoelde compressor en een compartiment waarin ijsblokjes werden bewaard. Kort nadien werd de eerste echt koelkast, de ‘Monitor-Top’, ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Freon als koelgas werd gebruikt, werden de koelkasten voor particulieren ontworpen en massaal verspreid. De modernisatie van de toestellen tijdens de jaren ’70 en ’80 maakte de toestellen heel wat efficiënter en gestroomlijnder. Bij de huidige koelkasten wordt steeds meer ingegaan op het aspect energie, een heel belangrijk thema in onze huidige maatschappij. Deze milieuvriendelijke toestellen kan je in ons Krëfel assortiment terugvinden onder de energieklasse A+ of A++.

Bekijk zeker eens ons ruim aanbod op de website via deze link: http://www.krefel.be/nl/inbouwkoelkast/SKEY_B702