Samsung smartWSamsung stelde haar smartwatch, de Galaxy Gear, voor op de IFA-beurs in Berlijn. Als eerste van de smartphonegiganten komt ze met een dergelijk toestel op de markt en neemt ze alvast een voorsprong op de concurrenten. Zowel Google als Apple zouden pas vanaf volgend jaar hun eigen versie uitbrengen. Een markt die tot voorheen bestempeld kon worden als ‘verwaarloosbaar’, maar die nu een geweldige boost lijkt te krijgen.

Van een concern als Samsung verwacht je dan ook dat ze de markt meteen probeert in te palmen. Maar of dat gaat lukken, lijkt nog maar de vraag. De smartwatch komt eind september op de markt, maar het is nu al duidelijk dat er weinig nieuwe features te bespeuren vallen.  De Galaxy Gear stelt ook teleur wat betreft het aantal toestellen waarmee het compatibel is: voorlopig enkel de Galaxy Note 3 en Note 10.1 (2014-editie). In de daaropvolgende maanden volgen er gelukkig wel nog software-updates, waardoor het compatibel zal zijn met de Galaxy S4, SIII en de Note II. De prijs van het toestel komt op €299 en zal in 6 verschillende kleuren beschikbaar zijn.

De functionaliteiten
De smartwatch heeft een 1,6 inch touch screen. Het leuke is, dat het je op de hoogte houdt van de inkomende oproepen op je smartphone en je toelaat binnengekomen tekstberichten te raadplegen. (het toestel beschikt over een Smart Relay-functie, waarmee je de wat langere berichten kunt lezen). Een telefoongesprek kan je er ook mee voeren en, dit komt de fans van ‘Knight Rider’ vast bekend voor, je kan het toestel met je stem bedienen… . Er zullen binnenkort dus heel wat mensen raar opkijken wanneer je tegen je pols staat te praten te midden van een drukke winkelstraat of op je werk.

De leuke snufjes
Zoals we eerder al aangaven valt het aantal nieuwe snufjes wat tegen, maar degene die wel gelanceerd werden lonen zeker de moeite. Eén van die nieuwe functies is de ‘Auto Lock’, waarmee je je smartphone kan ontgrendelen wanneer je binnen een straal van anderhalve meter komt. Daarnaast beschikt de Galaxy Gear over nog een aantal leuke apps: zo heb je een app om muziek te beluisteren, een app die bijhoudt hoeveel stappen je neemt tijdens het wandelen en ééntje die het weerbericht weergeeft … kwestie tijdig je paraplu te kunnen bovenhalen wanneer nodig.

Ook Nissan roert zich
Interesse voor de smartwatch komt er ook uit een onverwachte hoek en is genaamd: Nissan! De wagenfabrikant brengt haar eigen toestel uit, de Nissan Nismo Concept Watch, en zou gelinkt worden aan de wagen, Nissan Nismo. Over de prijs is nog niets bekend, maar wel over de functionaliteiten. De smartwatch kan het brandstofverbruik in de gaten houden, je rij-efficiëntie controleren en de gemiddelde rijsnelheid meten. Hiervoor werd Bluetooth geïntegreerd in het toestel zodat je de wagenprestaties op elk moment kunt nagaan en opvolgen. Ook de hartslag van de bestuurder wordt tijdens het rijden gemeten en er is een verbinding voorzien met enkele sociale media. Benieuwd wie zich nog gaat wagen aan dit stukje nieuwe technologie. Wij volgen het zeker verder op voor u… .