De nieuwe generatie tv-schermen zorgt voor een ongeëvenaarde kijkervaring. U haalt meer dan alleen de bioscoop in huis. Straks maakt u uw tv-programma’s mee alsof u er zelf bij bent. De combinatie van almaar hogere schermresoluties en het onmetelijke digitale aanbod via streaming zorgen voor een heel nieuwe invulling van wat tv-kijken kan zijn.

SONYDe televisiewereld bevindt zich op een scharnierpunt. De manier waarop we tv kijken verandert razendsnel. Vroeger zat iedereen op tijd voor de buis, om toch maar geen seconde van een uitzending te missen. Via de mogelijkheden van digitale tv kijken we vandaag wanneer we willen. We verlaten steeds vaker de programmering die de zenders ons bieden en stellen zelf onze tv-avond samen. Digitale diensten – met Netflix als bekendste voorbeeld – stappen al helemaal af van de klassieke benadering van tv. Abonnees hebben er de films en series maar voor het uitkiezen. U bekijkt ze dankzij streaming via het internet. Dat zorgt voor een beleving die intussen wel erg ver is verwijderd van het klassieke concept, waarbij de kijkers allemaal tegelijk ‘live’ een uitzending volgen.

Wilt u met uw televisie rechtstreeks zaken van op het internet bekijken, dan heeft u nood aan een smart tv of internet-tv. Het gaat om een toestel dat rechtstreeks toegang heeft tot het internet. Dat kan via een netwerkkabel die verbonden is met een router of modem, maar gebeurt ook steeds vaker draadloos via wifi. De smart tv laat u toe op een eenvoudige manier filmpjes te bekijken op YouTube. Even goed kunt u zo op groot scherm gebruik maken van Skype. Niet alleen de manier waarop we tv-kijken verandert, ook de kwaliteit van wat we te zien krijgen, neemt voortdurend toe. In dat verband kunnen we vandaag niet meer om de 4K-tv heen. Een 4K-beeldscherm – ook bekend als ultra-HD – biedt vier keer meer pixels dan ‘gewone’ full HD.

31000207-largeOm optimaal te genieten van die hogere schermresolutie, moet niet alleen het beeldscherm 4K zijn, maar ook de beeldbron. Netflix neemt in dat verband het voortouw, door een specifiek aanbod van films en series in 4K aan te bieden. Op relatief korte termijn verschijnen op de markt ook de eerste Bluray-spelers voor 4K. Los daarvan zorgt de 4K-tv ook vandaag al voor een vernieuwende kijkervaring. De toestellen zorgen namelijk voor ‘upscaling’. Ze tillen de kwaliteit van een gewoon Bluray-beeld naar een nieuw niveau. Vandaar ook dat kenners voorspellen dat de komst van 4K een nieuwe boost zal geven aan de markt voor 3D-tv’s. De prestaties van een 4K-tv zorgen namelijk nu al voor een veel intensere beleving. Tegelijk biedt de huidige generatie 4K-tv’s een breed aanbod aan ingebouwde apps. Met een 4K-tv haalt u dan ook een toekomstgerichte smart tv in huis: een smart tv die klaar is om u straks het allerbeste van 4K te bieden.