De zomer is het land uit, de herfst heeft officieel haar intrede gemaakt en de blauwe hemel ruimt plaats voor een grijzer en vooral natter decor. Gedaan dus met je was buiten aan de wasdraad te laten drogen en tijd om de droogkast weer aan het zwieren te krijgen. Droogkasten, ook wel wasdrogers genoemd, werken op een vrij eenvoudige manier. Je plaatst je vochtige wasgoed in de trommel en terwijl deze ronddraaid, wordt er warme lucht doorheengeblazen. Toch bestaan ze in verschillende soorten en formaten. Hieronder een overzicht dat je kan helpen bepalen dewelke het beste bij jou past.

 

Afvoerdroger 90x120Afvoerdrogers
Dit toestel voert de vochtige lucht, uit het wasgoed, via een afvoerbuis naar buiten. Wanneer je een dergelijk toestel aankoopt, moet je hiermee dus rekening houden en ervoor zorgen dat je de buis naar buiten kan afleiden (via de deur, raam of een gat in de muur).

 

Condensdroger 90x122

Condensdrogers
Deze toestellen voeren de vochtige lucht niet naar buiten, maar slaan ze op in een speciaal voorzien reservoir. Om te vermijden dat je het reservoir na elke wasbeurt moet leegmaken, kan je de condensdroger  alsnog aansluiten op een afvoer en zo het vrijgekomen water afleiden.

 

Warmtepompdroger 90x128

Warmtepompdrogers
Dit zijn zeer zuinige toestellen. Een warmtepompdroger is voorzien van een compressor en een koelmiddel. De compressor zet het koelmiddel om van een gasvorm naar een vloeibare vorm, waardoor er warme lucht vrijkomt. Deze verhitte lucht blaast doorheen de vochtige was en de vrijgekomen vochtige lucht condenseert en wordt opgeslagen in een reservoir. De droge lucht keert terug naar de compressor en het volledige proces herhaalt zich.