Op haar eerste ontwikkelaarsconferentie, kondigde Dropbox aan om haar Cloud Service verder uit te bouwen. Voortaan kunnen app-ontwikkelaars, via Dropbox, hun datagegevens makkelijker opslaan en synchroniseren met andere apps. Op termijn wil Dropbox de opvolger worden van de klassieke harde schijf.

Wat is Dropbox?Dropbox5

Dropbox staat bij het grote publiek vooral bekend als een platform dat gebruikers toelaat om allerlei bestanden te synchroniseren met andere computers en mobiele apparaten en ze te delen met vrienden. Een account kan je gratis aanmaken. Je krijgt hierbij een beperkte opslagcapaciteit van 2GB ter beschikking die je weliswaar kunt verhogen door vrienden aan je account toe te voegen, of door  te betalen voor de extra opslagruimte.

Hoe werk je met Dropbox?
Het delen van een bestand via Dropbox is vrij eenvoudig en snel gebeurd. Je sleept de file naar de gewenste Dropboxfolder en je bent klaar. Met de nieuwe ‘Drop-ins’ zorgt het systeem  ervoor dat de bestanden op de juiste manier worden geopend, ongeacht het toestel (smartphone, tablet, PC,…) of besturingssysteem (Android, Windows, iOS,…) dat je hiervoor gebruikt. Daarnaast kies je zelf of je het bestand effectief deelt met anderen of enkel wilt opslaan voor eigen gebruik.

Wat maakt de nieuwe functionaliteiten van Dropbox zo aantrekkelijk?
Hiervoor kunnen we je best een concreet voorbeeld schetsen van de reeds bestaande game-app ‘Candy Crush’. Als je net onderweg naar huis een level hebt uitgespeeld op je telefoon dan kan je, dankzij Dropbox, bij thuiskomst aan het volgende level beginnen op je tablet.  Een handigheid dat heel wat gamers zal aanspreken.
Op designvlak zal de Dropbox-app binnenkort ook wel een aantal aanpassingen ondergaan. Want begin augustus maakt de Belg Tim Van Damme, huidig Lead Mobile Designer bij Instagram, de overstap naar de Cloud provider.

Wat is de kracht van Dropbox?
Ondertussen telt Dropbox, wereldwijd, zo’n 175 miljoen gebruikers. Genoeg om de strijd aan te gaan met grootheden als Microsoft en Amazon. De enorme gebruikersgroep en slagkracht van Dropbox zal de app-ontwikkelaars probleemloos overtuigen om over te schakelen naar haar medium en gebruik te maken van haar tools. Wordt ongetwijfeld vervolgd… .