Een ervaring waarbij digitale data ons dagelijks leven verbetert en vergemakkelijkt: dat is augmented reality in een notendop. De volgende jaren zal deze techniek meer en meer opduiken in ons dagelijks leven, dankzij tal van vernuftige praktische toepassingen.

Wat is augmented reality?Augmented reality
Augmented reality betekent letterlijk ‘vergrote realiteit’. Toepassingen die ermee zijn uitgerust laten de fysieke en de virtuele wereld als het ware samensmelten. Zo verrijken we de fysieke – de echte, tastbare dingen om ons heen – met virtuele kennis en data. ‘AR’ is niet hetzelfde als de digitale of virtuele realiteit, waarmee het internet en al zijn multimediacontent wordt bedoeld.

Informatiesnelweg
Het aantal augmented reality-toepassingen is de voorbije jaren sterk toegenomen. De technologie komt los van de computer en duikt op in andere elektronica. Smartphones, slimme business cards, videogames …

Zo kun je met Wikitude de camera van je smartphone op een gebouw of monument richten om er informatie over te verkrijgen. Mik je op een restaurant, dan zie je meteen de reviews die anderen er online over schreven. Er zijn zelfs al wagens die digitale verkeersinformatie kunnen projecteren op je voorruit.

Slimme bril
De bekendste augmented reality-toepassing is op dit moment de Google Glass. Deze slimme bril van Google is goed op weg de allereerste grote commerciële AR-toepassing te worden. Hij voegt virtuele elementen zoals richtingaanwijzers, weerberichten of videoboodschappen toe aan de gewone wereld die je door de glazen ziet. Je ziet de digitale informatie op een ingebouwd display ter hoogte van je oog. Met je stem kan je commando’s geven.