Ril je bij de gedachte aan een gekreukt overhemd op je strijkplank? Geen nood, oefening baart kunst. We vatten de belangrijkste stappen kort voor je samen.

 • Check het label en de stof
  Voor groentjes: lees het label van het hemd. Hierop vind je informatie over de strijktemperatuur. De meeste hemden strijk je langs buiten. Gladde stoffen raken snel beschadigd als ze in contact komen met een heet strijkijzer. Strijk deze hemden steeds aan de binnenzijde.
 • Schouderpand en kraag
  Maak alle knopen van het hemd los en begin met de kraag. Strijk eerst de achterkant en dan de binnenkant. Schuif één mouw over het uiteinde van de strijkplank en zorg dat het schouderpand goed plat ligt. Doe hetzelfde met de andere mouw en schouderhelft.
 • De mouwen
  Pak een mouw bij de zijnaad en leg ze op de strijkplank. Strijk de mouw daarna zo plat mogelijk vanaf de binnennaad. Je stopt het best op twee centimeter voor de rand. Strijk de mouw ook aan de andere zijde, en doe hetzelfde voor de tweede mouw.
 • Het lijf van het hemd
  Strijk nu de achterkant van het hemd. Beweeg steeds vanuit het midden naar buiten. Strijk vervolgens de voorkant en besteed voldoende aandacht aan de stof tussen de knoopsgaten.
 • De manchetten laatst
  De manchetten strijk je eerst met wat verstuiver aan de binnenkant. Daarna draai je ze om en strijk je de binnenkant. Druk het strijkijzer niet te hard op de stof.
 • Hang het hemd netjes op
  Hang het hemd meteen na het strijken op een gladde houten kledinghanger, met het bovenste boordknopje gesloten voor een perfect gestreken resultaat.