Bij heel wat dagdagelijkse zaken sta je al lang niet meer stil. Ze lijken vanzelfsprekend en je stelt je er geen vragen bij. Maar hoe vanzelfsprekend zijn ze? Waarom wordt het voedsel in een microgolfoven warm, maar de glazen plaat waarop het staat niet? Of, is er kans op ‘stralingsgevaar’ wanneer je dichtbij een werkende microgolfoven staat?

De basis, en dus ook belangrijkste onderdeel, van de microgolfoven bestaat uit de ‘Magnetron’. Hierin worden elektromagnetische golven geproduceerd die de H2O-deeltjes , aanwezig in alle voedsel, doen bewegen waardoor er een wrijving ontstaat. Het is deze wrijving die ervoor zorgt dat je voedsel wordt opgewarmd, alsook alles wat rechtstreeks in aanraking komt met het voedsel (bord, tas, etc.). De glazen plaat, waarop je potje of tas staat, komt niet in rechtstreeks contact met je voedsel en warmt dus ook niet op.

De baan van de elektromagnetische golven is echter niet gelijkmatig over de nabijgelegen oppervlakken. Ze kunnen zich gaan concentreren op een bepaald gebied en je gerecht aanbranden of er net niet aanwezig zijn waardoor een deel van je gerecht helemaal niet opwarmt. Daarom is de microgolfoven voorzien van een plaat die ronddraait en er voor zorgt dat de golven gelijkmatiger worden verdeeld en ze het hele gerecht opwarmen.microgolfoven

De ovenruimte waarin je het voedsel bereidt is een Kooi van Faraday, een metalen constructie die ervoor zorgt dat de elektromagnetische straling niet naar buiten kan ontsnappen. De glazen deur van de Magnetron is ook voorzien van een geleidend metaalrooster om de microgolfstraling tegen te houden. Nochtans kan licht, ook een vorm van elektromagnetische straling, het wel doordringen. Dit omdat het een veel kortere golflengte heeft. Het is dus wel belangrijk dat de deur van je microgolfoven degelijk sluit, zodat er geen kans is op ‘stralingsgevaar’.

Opgelet: plaats nooit aluminium voorwerpen in je microgolfoven. Daar dit een metaal is, gaat het de elektromagnetische golven niet doorlaten en afketsen waardoor het onmogelijk wordt een gerecht op te warmen.