IFA – de hoogmis van de technologie. De grootste technologiebeurs van Europa en tevens één van de oudste beurzen ter wereld. Sinds 1924 al gaat dit salon jaarlijks door in Berlijn onder de naam Internationale Funkausstellung ofwel IFA. Op één week ontvangt de IFA 245.000 bezoekers en stellen 1.645 merken hun producten tentoon. Meer dan de moeite dus.

De IFA is gigantisch, je hebt meer dan 20 minuten nodig om van de ene kant van de beurs naar de andere te wandelen. Daarbij doorkruis je maar liefst 25 hallen met wasmachines, smartphones, computers, gigantische tv’s en andere futuristische producten.

Wat hebben we gezien?
Eigenlijk zie je op de IFA teveel noemenswaardige producten om een selectie maken. Maar het is nu eenmaal onze job om het kaf van het koren te scheiden.

Dit zijn de producten die ons het meest zijn bijgebleven op de IFA 2016:

Lenovo Yoga Book

DSCF2037

Dit is Star Trek in een laptop. De toetsen zijn niet langer fysiek, maar virtueel. Je krijgt als het ware een canvas ter beschikking waarbij ofwel toetsen ofwel een tekenvlak beschikbaar zijn. Handig voor geschreven notities of om je creatieve zelf op los te laten.

De Yoga book is naast een volwaardige laptop, ook een tablet, maar dan zonder dat vervelende toetsenbord op de achterzijde. Het verenigt werkelijk het beste van de twee werelden: tablet en laptop.

LG Connected fridge
Je koelkast wordt in de toekomst heel wat slimmer. Zo zal ze binnenkort kunnen vertellen welke gerechten je kan klaarmaken met de inhoud, wat voor weer er verwacht wordt en welke taken je die dag allemaal gepland hebt.
LG beschikt ook over instaview koelkasten. Twee keer tikken op het scherm en je kan even kijken wat de koelkast nog voor lekkers in petto heeft, zonder deze te openen.

De Zuid-Koreaanse producent is van plan om het platform en de standaard open te stellen naar alle ontwikkelaars toe. Op die manier hoopt het zo snel mogelijk nieuwe toepassingen en apps te kunnen toevoegen aan de LG-toestellen. Toekomstmuziek? Toch niet, deze producten komen eerstdaags echt op de markt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=VBAiX3cUwxw[/embedyt]

Samsung HUB
Naast LG heeft ook Samsung niet stilgezeten. Binnen hun Family Hub range brengen ook zij een connected fridge op de markt. Deze koelkast bevat een groot scherm, dat verbonden is met je smartphone en verschillende toestellen doorheen je huis. Recepten, lijstjes, afspraken,… kunnen zo makkelijk teruggevonden worden op je koelkast.

Samsung Gear S3
Wearables & smartwatches zijn ook dit jaar één van de hot topics op de IFA. Met de Samsung Gear S3 brengt Samsung een revolutionair product naar de wearables markt. Deze smartwatch dankt zijn design aan Zwitserse horlogemakers om zo een meer klassieke look te krijgen. Best geslaagd als je het ons vraagt.

Samsung-Gear-S3-Classic-and-Frontier

Het toestel heeft ook een always-on display, een stevige batterij die – dixit Samsung – tot 4 dagen zou moeten meegaan bij normaal gebruik. Verder is de horloge voorzien van enkele bijzondere features: een ingebouwde GPS, een ingebouwde simkaart waardoor je zomaar even standalone met je smartwatch kan bellen (Hello Doctor Gadget), een altometer en een speedometer. De smartwatch loopt op Tizen OS. Het is dus nog even afwachten welke apps beschikbaar zullen zijn, maar we gaan ervan uit dat de usual suspects (Runkeeper etc.) snel volgen.

De smartwatch komt met een stevig geheugen, zodat je voldoende muziek aan boord kan houden. Bottom line: je hebt eigenlijk geen smartphone meer nodig in combinatie met deze smartwatch om je runs te tracken of muziek te beluisteren. Wat ons betreft is dit een smartphone, maar dan eentje om je pols.

TomTom Touch

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=5vOgT7qfTr0[/embedyt]

TomTom komt zoals steeds met wat nieuws op de IFA. Vooral de nieuwe TomTom Touch vinden wij erg indrukwekkend. Deze differentieert zich als fitnesstracker van de concurrentie door de mogelijkheid om je lichaamssamenstelling te analyseren op vet en spierpercentage (kan confronterend zijn!). Zo kan je eindelijk gericht trainen om je lichaamsvet te verlagen zonder het gebruik van een speciale weegschaal. Het toestel meet naast vet en spiermassa ook je hartslag, stappen en uiteraard calorieën.

De Touch zou vanaf oktober 2016 beschikbaar zijn.

TomTom Vio
De TomTom VIO is ‘s werelds eerste navigatiesysteem speciaal ontwikkeld voor scooters. Je connecteert de Vio met de Vio app op je smartphone. Die kan je voortaan in je zak laten, want alle communicatie gebeurt daarna via het toestel zelf. De Vio geeft naast je reisweg en -tijd, ook weer wie je belt. Verder krijg je live verkeersinfo voorgeschoteld en worden ook waarschuwingen weergegeven voor flitsers.

DSCF2005

De Vio is uiteraard ook geschikt voor buitengebruik en is dus volledig operationeel in regen, sneeuw en bij vriestemperaturen. De Vio heeft een touchscreen, die zelfs bedienbaar is met je handschoenen. Dat kan je dus wel gebruiken in de winter. Kortom: een degelijk, weldoordacht en vooral praktisch toestel dat menig motor/scooter-gebruiker zal weten te appreciëren.

IFA 2016 playlist.