lumia920white-large 01Microsoft heeft de apparaten- en dienstenafdeling van Nokia overgenomen.  Een heel grote verrassing is dit nieuws niet, maar het is er wel eentje dat kan tellen. Opmerkelijk is de prijs die de softwaregigant hiervoor moet betalen: “slechts” vijf miljard Euro! Wat dus eigenlijk niet eens zo heel veel is. De twee ooit machtige concerns gaan, als één entiteit, op de smartphonemarkt de strijd aan met Google, Samsung en Apple. Recept voor succes of nu al gedoemd tot falen?

Je hoeft niet eens zo ver terug te gaan in de tijd, een kleine tien jaar amper,  toen het Finse Nokia de telefoonmarkt nog volledig domineerde. Maar de boot met de smartphones … die hebben ze toch wat gemist en de laatste jaren was het krampachtig achtervolgen op de andere grote spelers. Op de niet-smartphonemarkt is Nokia wel nog een zwaargewicht met 70 miljoen verkochte exemplaren. De toekomst ligt echter bij de smartphones en dus blijft het marktaandeel van Nokia dalen.

Een overname is dus geen grote verrassing. Geruchten hierover staken de kop op toen het bedrijf in 2011 aankondigde de software van Microsoft te implementeren in haar telefoons. Nokia is de grootste Windows Phone producent en dus lijkt de overname een logische stap. Maar of het een garantie op succes is, dat is niet zeker.

Laten we wel wezen. De overgrote meerderheid van de smartphonegebruikers is vooral geïnteresseerd in het spelen van spelletjes via allerlei voorhanden apps en het delen van foto’s en statusupdates via sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, enz.). Maar de app-fabrikanten vinden de Windows Phone niet winstgevend genoeg en dus spitsen ze de ontwikkeling van hun apps niet toe op het besturingssysteem van het toestel. Daar sta je dan met een apparaat waarmee je foto’s van uitstekende kwaliteit kunt maken maar ze niet kunt delen met de wereld via Instagram … .

Het wordt wel interessant om te volgen met welke innovaties Microsoft nu gaat uitpakken. Het speculeren kan nu al beginnen. Gaat Microsoft zich enkel toeleggen op de particulieren? Of spitsen ze zich ook toe op de bedrijven? Want hier spant BlackBerry nog steeds de kroon met een marktaandeel van maar liefst 41 percent. En hoe gaan de de andere spelers, zoals Samsung en Apple hierop gaan reageren? Allemaal vragen waar we in de nabije toekomst zeker een antwoord op krijgen. De technologie evolueert immers zeer snel en Microsoft zal hierop dus snel moeten inspelen.