Een baanbrekende technologie die blinden weer laat zien is er nog niet. Toch komt Aipoly Vision aardig in de buurt. Die app identificeert duizenden dingen voor blinden via de smartphone. Met Poly, een nieuwe variant, brengt de ontwikkelaar het idee naar het grote publiek.

In september 2015 kwamen twee jonge Amerikanen op de proppen met een app die blinde mensen helpt te zien. Aipoly beschrijft en vertelt immers precies wat er op gemaakte foto’s te zien is. Dat doet het via het machinelearning-concept ConvNet, een beeldherkenningssysteem, in combinatie met de camera van je smartphone. Goed een jaar later wint het bedrijfje een prijs op CES 2017 voor beste innovatie in toegankelijkheidstechnolgie.

Nu brengen de twee ontwikkelaars het concept ook naar het grote publiek via Poly. Met die app scan – je hoeft dus niet eerst nog een foto te maken – je met de camera een object. Dat kan gaan van het eten op je bord over het restaurant waar je voor staat tot een monument in de verte. De app herkent vliegensvlug wat je bedoelt en geeft meteen een massa extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan een korte uitleg, wat nuttige reviews of de dichtsbijzijnde winkel waar je het kan kopen. Weer wat extra artificiële intelligentie in je broekzak dus!

Poly zou ten laatste eind mei beschikbaar zijn in de App Store.