Terwijl de meeste mensen nog niet vertrouwd zijn met de huidige 4K/UHD-schermen (Ultra HD), werken sommige producenten al aan de opvolgers: 8K-schermen. En één van die producenten, SAMSUNG, gaat zelfs al veel verder … . Tegen 2018 wil de elektronicagigant toestellen met een 11K-scherm (11264 x 6336 pixels) op de markt brengen. Aan motivatie en creativiteit ontbreekt het hen alvast niet.

shutterstock_171878987SAMSUNG wil niet alleen vooruitstrevend zijn maar ook de concurrentie hiermee de loef afsteken. Daarvoor kan het rekenen op de steun van de Zuid-Koreaanse overheid dat maar liefst 24 miljoen euro pompt in het project waar nog 13 andere bedrijven bij betrokken zijn. In een eerste fase is de techniek niet bedoeld als consumententechnologie, maar om de ontwikkeling van schermtechnieken verder te stimuleren. Met een dergelijk scherm is het immers mogelijk om een 3D-effect te creëren op een 2D-scherm.

Als doel stelde SAMSUNG 2018 voorop en dit niet geheel toevallig. Dan vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang: een evenement waarbij de elektronicagigant een prototype van het 11K-scherm wenst te demonstreren aan het grote publiek. Vermoedelijk wil SAMSUNG de 11K-schermen ook lanceren voor de verbetering van de eigen virtual reality-bril, de SAMSUNG Gear VR. Hiervoor wordt momenteel een smartphone gebruikt als scherm (2560×1440 pixels) waarbij individuele pixels zichtbaar zijn. Een probleem dat met een 11K-scherm verholpen wordt.