Bijna iedereen die actief is op een sociale mediawebsite, heeft er reeds mee te maken gehad. Een post die je je achteraf beklaagt en waarvan je wenste dat je die nooit had geplaatst. Je deed het in een vlaag van opwinding, boosheid, een dronken bui of misschien zelfs uit blijdschap.

Tweeten, een foto plaatsen op Instagram, een mening delen via Facebook. Social MediaHet gaat heel eenvoudig en snel. Nog voor je het weet heb je een heleboel ‘likes’, of kreeg je tweet een ‘retweet’ … en dan heeft die ene persoon die je vermeldde in je tweet, of waarvan je een foto online plaatste het gezien en zit je met een probleem. Gaat het om een vriend of vriendin, dan kan je het nog afdoen als een grapje en is daarmee de kous af … maar wat als het je baas of leerkracht is? Dan heb je misschien wel een groter probleem. Opletten met wat je de wereld instuurt is de boodschap.

Plaats geen informatie over jezelf, met bedenkelijke inhoud, online
Denk goed na over wat je via sociale media verspreidt. Foto’s van jezelf in dronken toestand of half-naakt online plaatsen is meestal niet zo’n goed idee. Je weet immers nooit wie er meekijkt. De HR Manager van het bedrijf waar je onlangs solliciteerde heeft ze misschien gezien en daarmee zijn je kansen op je droomjob misschien verkeken. Hetzelfde geldt voor comments, waarbij je jezelf telkens weer de hemel inprijst. Die komen als verwaand over en daarmee bereik je net het tegenovergestelde als wat je voor ogen had.

Bekritiseer/Kwets anderen niet
Let ook op met wat je over anderen via je sociaal netwerk verspreidt. Zeker als het vertrouwelijke of kwetsende  informatie bevat. Je weet nooit hoe die persoon daarop reageert. Het kan zijn dat je zo’n post als grap bedoelde,maar soms kan dit verregaande gevolgen hebben waarvan je de impact op voorhand niet had ingeschat.

Niet iedereen hoeft te weten waar je bent
Je naar een evenement begeven waar je al heel lang naar uitkijkt en eens daar toegekomen deel je dit via Foursquare. En terwijl je toch bezig bent, stuur je die ‘check-in’ meteen door naar je Facebook & Twitter pagina. Indien goed beveiligd en enkel zichtbaar voor je vrienden kan dit waarschijnlijk geen kwaad. Maar wat als personen met minder goede bedoelingen meelezen? Ze weten dat je niet thuis bent de komende uren en misschien wacht je dan een onaangename verrassing bij je thuiskomst. De roes waarin je enkele minuten voorheen verkeerde is zo omgeslagen. Kijk dus zeker je privacy-instellingen na alvorens iets te delen.

Niet alles is negatief
Sociale media brengt gelukkig ook positieve zaken met zich mee. Je staat in contact met je vrienden en kan met hen communiceren wanneer je maar wilt. En zeker als je over een smartphone of tablet beschikt. Sociale mediasites spelen ook heel snel in op de actualiteit. Nieuws wordt razendsnel verspreid zodat je snel op de hoogte bent van nieuwe gebeurtenissen. Het blijft wel opletten met de betrouwbaarheid: zo werd Morgan Freeman al meerdere malen dood verklaard op Facebook. Als bedrijf kan je ook gebruik maken van de verschillende mediasites en veel meer mensen gaan bereiken. Zo kan je Krëfel ook terugvinden of bereiken via volgende kanalen:

https://www.facebook.com/krefel
https://twitter.com/krefel  (@krefel)