Toch wel één van onze favorieten op IFA, deze FDR-X3000R. Een actioncam die filmt in 4K, zo bestaan er natuurlijk al heel wat. Maar wat deze camera net vernieuwend maakt is de ingebouwde beeldstabilisator. Zo kan je filmen zonder schokken.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=MpNVtvt6HPk[/embedyt]

Deze techniek, het zogenaamde Balanced Optical SteadyShot-systeem (kortweg BOSS), zorgt er dus voor dat beelden vrijwel zonder schokken worden weergegeven. Sony past deze techniek al enige tijd succesvol toe in zijn camcorders. De FDR-X3000R is de eerste actioncam van het merk die deze techniek krijgt.

De FDR-X3000R weegt maar 114g en heeft een 8.2MP Exmor R CMOS sensor aan boord, aangedreven door een BIONZ X processor. Dat zijn dezelfde componenten als in de Sony a7 series. Er zijn drie standen aanwezig waarmee de beeldhoek van de lens kan worden aangepast: breed, medium en small.

De camera maakt videobestanden met een bitrate van 100Mbit/s in 4k-resolutie. In full hd is dat 50Mbit/s. In full hd-resolutie is de maximale framerate 100fps.

Het toestel is verder spatwaterdicht en bestand tegen vriestemperaturen. Zo kan je dus ook in de meest extreme omstandigheden op deze actioncam rekenen. Verder vind je in de doos een stof- en schokbestendige onderwaterbehuizing, waardoor je beelden kan schieten tot op 60m diepte.

Ook de nieuwe Live-View afstandsbediening is meegeleverd. Op die manier kan je in real time de beelden zien die je aan het opnemen bent. Deze afstandsbediening kan je bevestigen aan het stuur of je pols.