6021600779-largeBij heerlijk warm zomerweer hoort steevast een welgekomen verfrissing. Met onderstaand lijstje aan toebehoren, beschik je over alle tools waarmee je je eigen cocktails kunt bereiden. Met de juiste ingrediënten en benodigdheden ontrafel je binnenkort de geheimen van de Caipirinha, Mojito, Bloody Mary en andere exotische drankjes. Wij helpen je alvast op weg.

 

Wat heb je zeker nodig?

Toebehoren 1: ijs
Voor het maken van praktisch elke cocktail heb je ijs nodig. Je kunt gewone ijsblokjes toevoegen of het ijs verpletteren (“crushed ice”) alvorens het toe te voegen. Bij dit laatste gaat je ijs sneller smelten dan bij gewone ijsblokjes.

Toebehoren 2: een ijs “crusher”
Voor het maken van een Mojito, Caipirinha of Special Cuba Libre heb je een Ice Crusher nodig. Je plaatst het ijs in het bovencompartiment van het toestel en, door aan een hendel te draaien, ga je het verpletteren.

Toebehoren 3: Mixers
Mixers zijn non-alcoholische ingrediënten die smaak (zoet, bitter, zout,…) en volume (waterig, stroperig,…) toevoegen aan je cocktail. De kans is groot dat je ze voorradig hebt in je keuken en dus niet eens naar de winkel hoeft.

Blender---SmallToebehoren 4: Cocktail blender
Een blender is meestal gemaakt uit plastiek, glas of roestvrij staal. Het is een rechtopstaand toestel waarmee je ingrediënten kan mixen. Haal het deksel van de bovenkant, plaats er de ingrediënten in en, na een druk op de knop, doet de scherpe schroef aan de onderkant het nodige.

Toebehoren 5: Barlepel (Bar spoon)
Dit is een langwerpige lepel, waarvan het uiteinde naar binnen is gekeerd. Ideaal om diep in een glas te reiken, wat handig kan zijn om eventueel nog ingrediënten te mixen. Deze lepels zijn vaak ook heel opvallend en mooi versierd.

Shaker---smallToebehoren 6: Cocktail shaker
Dit is ongetwijfeld de bekendste tool voor het bereiden van cocktails. Met een shaker kan je het bereide drankje stevig mixen. Een goede mixologist weet trouwens perfect hoe hard en hoe lang hij dit moet doen. En voor de vergevorderden: je kan met een shaker smijten en ronddraaien net als Tom Cruise in de film … ‘Cocktail’.

Toebehoren 7: Muddler
Een Muddler is de Engelse term voor de metalen, porseleinen of uit kunststof gemaakte staaf waarmee je ingrediënten in een glas kan samenpletten. Door dit op de bodem van het glas te doen, zorg je ervoor dat er meer smaak vrijkomt. Wordt gebruikt bij het bereiden van o.a. Caipirinha.

Toebehoren 8: Het roerstokje (swizzle stick)
Het roerstokje is een klein, smal stokje dat door een stukje fruit wordt geprikt. Het ziet er vaak wat fancy uit en geeft nog wat extra versiering aan je cocktail. Met sommige swizzle sticks kan je ook roeren in je drankje.

zester---smallToebehoren 9: Zester
Met dit kleine tooltje kan je snippers snijden uit de schillen van een citroen of andere citrusvruchten. Een zester is ongeveer 10cm lang en heeft een krom uiteinde met scherpe randjes. Je haalt het zachtjes over de schil en het resultaat geeft een subtiel extraatje aan je cocktail.

Toebehoren 10: Cocktail strainers
Dit is een accessoire dat over de shaker wordt geplaatst en zo ijs of ingrediënten tegenhoudt bij het uitschenken. Er bestaan 3 soorten strainers:

  1. De Hawthorn strainer: deze is plat en cirkelvormig met een handvat
  2. De Julep strainer: deze strainer lijkt op een lepel met gaatjes.
  3. De Chinoise (of Chinois) strainer: kegelvormig met fijne mazen.

jigger---smallToebehoren 11: Jigger
Met een jigger kan je de hoeveelheid drank afmeten die je aan je cocktail wenst toe te voegen. Het is dus eigenlijk een soort maatbeker. Ze hebben een beetje de vorm van een zandloper, waarbij beide kanten een verschillende inhoud hebben. De kant met de meeste inhoud noemt men de ‘jigger’ en de kant met de minste inhoud, de ‘pony’.

Toebehoren 12: Glazen
Als toemaat, kan je ook nog het passende glas voor je cocktail in huis halen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten glazen:

  1. Het Highball glas: een groot en breed glas dat o.a. gebruikt wordt voor een Cuba Libre of El Diablo.
  2. Het Lowball glas: een klein en kort glas, voornamelijk gebruikt voor whiskey en andere sterke dranken zoals een White Russian of Whiskey Sour.
  3. Martini cocktailglas: een kegelvormig glas met een fijne, lange steel. Het wordt gebruikt voor de meeste klassieke cocktails zoals een Bloody Mary of Black Velvet.