PrintLang geleden was de keuze voor een tv-toestel heel eenvoudig: kleur of zwartwit. Dat tijdperk ligt intussen al lang achter ons. De nieuwe generatie tv-toestellen biedt een onovertroffen kijkervaring. Bent u aan een nieuw toestel toe, dan krijgt u echter te maken met een heleboel verschillende termen. Laten we u daarom even op weg helpen.

Tot voor kort was het vooral het verschil tussen plasma en LCD-tv’s dat niet meteen voor iedereen duidelijk was. Nochtans is het eigenlijk eenvoudig. Bij een plasmascherm zijn het kleine gascapsules – met xenon- of neon-gas – die verantwoordelijk zijn voor het oplichten van de pixels. Een LCD-scherm werkt op basis van vloeibare kristallen tussen twee glazen platen. De naam zegt het zelf: LCD staat voor Liquid Crystal Display. Achter het scherm bevindt zich een lamp. Wanneer de kristallen onder stroom staan, laten ze het licht van die lamp wel of niet door. Op die manier verschijnen de beelden op het scherm.

Wie het aanbod aan tv’s bekijkt, merkt meteen dat de LED-tv vandaag de norm is. Gaat het hier om nog een andere technologie dan LCD? Nee, een LED-tv is een LCD-tv. De correcte aanduiding is eigenlijk LED backlit LCD-tv. Het verschil tussen een klassieke LCD-tv en een LED-tv schuilt in de backlighting. Het gaat met andere woorden om de verlichting achter de glasplaten met vloeibare kristallen. Een klassieke LED-tv gebruikt daarbij LED-lampjes in plaats van klassieke fluorescente lampen. En dat zorgt voor heel wat voordelen. In de eerste plaats zijn LED’s beduidend kleiner dan fluorescente lampen. Dat laat de tv-producenten toe de LED-tv’s nog dunner te maken. LED-lampen gebruiken bovendien een pak minder elektriciteit, wat zorgt voor zuinigere toestellen.

En dat is niet alles. Het gebruik van LED’s komt ook de beeldkwaliteit ten goede. LED-lampen laten toe met zogenaamde dimming te werken. Dat is een techniek voor een fi jne, selectieve afstemming van de verlichting achter de vloeibare kristallen. Het zorgt voor een mooier beeld, met meer contrast en diepere zwartwaarden. Toch zijn er op dat vlak nog verschillen, met name tussen toestellen die enkel aan de randen van LED-lampen voorzien zijn (edge-lit) en toestellen met overal LED’s (full-array). Uiteraard kan de tv-specialist van Krëfel u hierover de nodige uitleg verschaffen.

Ons advies ? De LED-tv is de nieuwe standaard. De toestellen zijn uiterst dun, energiezuinig en makkelijk te monteren, en ze garanderen een prachtige beeldkwaliteit en een optimale kijkervaring. Een goede plasma-tv biedt een gelijkwaardig alternatief voor een lagere prijs, maar verbruikt een pak meer energie en is een stuk dikker, en dus minder handig om te installeren. In de Krëfel-winkel in uw buurt staan onze specialisten klaar om u de weg te wijzen naar het tv-toestel dat het beste bij u past.