Waarschijnlijk is het volgende u niet vreemd: u komt aan op het werk, hebt net kostbare tijd verloren in de dagelijkse ochtendfile, start uw PC op en terwijl het toestel zichzelf op gang trekt … snelt u naar de dichtstbijzijnde koffieautomaat voor een heerlijke tas koffie. Een klontje suiker erbij, eventueel een vleugje melk en na de eerste nip slaat u een zucht van verluchting, de ochtendstress achter u latend. Maar hoe komt het dat koffie zo’n belangrijke plaats heeft verworven in ons dagelijks leven?

Blog KoffieAlvorens we dit allemaal uit de doeken doen voor u, willen we toch eerst een misverstand uit de wereld helpen,nl. Het verkeerd gebruik van de term ‘koffieboon’. Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplant. We spreken vaak van ‘koffiebonen’, maar eigenlijk is dit, Botanisch gezien, dus niet correct. De vrucht van de koffieplant is immers een steenvrucht en het zaad een pit (dus geen boon). Maar omdat de term zo ingeburgerd is en we niet te veel verwarring willen zaaien, houden we het in dit artikel bij de ouwegetrouwe ‘boon’.

De ontdekking van de koffie
De legende wilt dat de eerste keer dat de mens in aanraking kwam met koffie, dit gebeurde in de Ethiopische provincie Kaffa. Een herder, genaamd Khaldi, merkte dat zijn geiten heel levendig reageerden en rondhuppelden na het eten van de rode bessen van een struik. Khaldi deed zijn verhaal tegenover de monniken van een naburig gelegen klooster, en zij kwamen op het idee om de bessen te koken en er een afkooksel van te maken. Later ging men de bonen eerst te drogen boven een schoorsteenvuur (koffiebranden). De geroosterde bonen zorgden voor een heerlijke geur en voortaan werd dit proces gevolgd alvorens het afkooksel te brouwen.

Vanaf de 15de eeuw raakt de koffie verspreid over heel Arabië en vanaf de 17de eeuw wordt de koffieboon overgebracht naar het Europese vasteland (via de Nederlandse kolonies in Azië) en in Latijns-Amerika (via de Antilliaanse kolonies). De populariteit van de koffie neemt tijdens deze periode fors toe. In die mate zelfs dat het een geliefd goedje wordt in de hogere Parijse kringen en apothekers het gaan verkopen als medicijn.

De ‘Boston Tea Party’
De grote explosie van de koffiemarkt ontstaat echter met de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Eigenlijk, een ongewild gevolg van de ‘Boston Tea Party’. Door de hoge invoertaks van goederen uit het Verenigd Koninkrijk, komt de bevolking van Boston in opstand en wordt praktisch de hele voorraad thee in zee gedumpt. Dit evenement was niet alleen een belangrijke aanzet voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog maar ook voor de doorbraak van de koffie in de voedingsgewoonten van de Amerikanen. Thee werd als typisch Brits aanzien en met dit nieuwe drankje konden ze zich hiervan afzetten!

119079-Koffiemachine SMALLDe moderne kop koffie
Koffie is niet meer weg te denken uit onze economie. Dagelijks worden er meer dan 1,5 miljard koppen koffie gedronken en het Europese vasteland is de koploper wat het verbruik betreft. Het product is het belangrijkste voedingsmiddel en dus meteen ook één van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. In onze huidige maatschappij worden, naast de klassieke tas koffie, heel wat dranken gemaakt op basis van koffie. Denk maar aan: Irish Coffee, Cappuccino, Espresso, Latte Macchiato etc. Keuze genoeg dus en bij Krëfel beschikken we over de nodige producten om jou de perfecte tas koffie voor te schotelen. Mocht je ondertussen trek hebben gekregen, bekijk dan zeker eens ons uitgebreid assortiment.