Sinds deze week kan je je via de smartphone-app ‘itsme’ online registeren. Het initatief wil een einde maken aan omslachtige manieren, denk bijvoorbeeld aan kaartlezers, om in te loggen en kan onrechtstreeks een wapen zijn in de strijd tegen contant betalen.

Het is de overheid zelf die itsme trots lanceert, ook al betreft het eigenlijk een samenwerking tussen vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas ING, KBC) en drie Belgische telecomspelers (Orange, Proximus, Telenet). De steun van de overheid moet echter bewijzen dat de technologie zo goed als waterdicht is. Belangrijk want itsme moet je wachtwoorden, logins, tokens en kaartlezers vervangen.

Hoe werkt itsme?

Na het downloaden van de app voer je je gsmnummer in. Daarna moet je via een toepassing van de bank je ID-kaart koppelen en wachten op een SMS met een verificatiecode. Zo kies je uiteindelijk een eigen pincode van 5 cijfers, de belangrijkste beveiliging van itsme.  Een kanttekening: je moet minstens 18 en aangesloten bij één van de eerdergenoemde banken zijn.

Blijft cash koning?

De lancering van itsme moet ook het voorbehoud tegenover betalen met de smartphone doen verdwijnen.  Belgen hebben het daar nog steeds moeilijk mee, niet geheel onlogisch als je weet dat een kwart nog geen smartphone bezit. In ons land blijft het merendeel braafjes cash betalen, zo’n 54 procent. Daar willen de initiatiefnemers van itsme dan ook komaf mee maken, want contant betalen is immers duurder en onveiliger dan eender welk elektronisch alternatief.