Welke televisie is geschikt voor mij? Dit is wellicht dé vraag die iedereen zich stelt bij het kopen van een nieuwe televisie. Welke schermgrootte kies ik? Ga ik voor led of oled? Full HD of toch maar 4K UHD? Deze vragen duiken zonder twijfel steeds weer op bij het kiezen van nieuw toestel. Voor jou beslissen kunnen we niet, maar we helpen je wel graag op weg met een woordje uitleg!

Hoeveel Hertz moet mijn nieuw toestel hebben?

Fabrikanten pakken steeds uit met het aantal ‘Hertz’ die hun toestellen hebben. Maar wat betekent die Hertz-waarde nu juist? Televisies met een hogere frequentie, een hoger aantal Hertz dus, zullen het beeld veel vloeiender weergeven. We noemen dit ook wel de “refresh rate”. Fabrikanten hebben hun eigen naam voor de techniek:

Sony: MotionFlow XR (tot 1200 Hz)
Panasonic: Black Light Motion Rate (BMR)(tot 1600 Hz)
Samsung: Picture Quality Index (PQI)(tot 2400)
LG: Picture Mastering Index (PMI)(tot 2500)
Philips: Perfect Motion Rate (PMR)(tot 1000 Hz)

hertz

Full HD of 4K Ultra HD?

We kunnen er haast niet meer naast kijken: 4K Ultra HD verovert momenteel het televisie-landschap. Maar wat houdt dit nu net in en waarom zou ik hiervoor kiezen?

Het beeld dat we zien op ons televisietoestel bestaat uit pixels, dat allemaal fijne puntjes zijn met een specifieke kleur. Al die puntjes samen vormen dan het beeld dat we zien. Hoe meer ‘puntjes’ we dus hebben, hoe scherper ons beeld. Bij Full HD spreken we over een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, bij 4K UHD spreken we over 3.840 bij 2.160 pixels.

De meerwaarde van een 4K UHD TV in vergelijking met een Full HD TV spreekt dus voor zich: een nog scherper beeld! Momenteel biedt bijvoorbeeld Netflix al content aan in UHD, maar spoedig zullen ook Telenet TV en Proximus TV volgen.

4k

Gebogen scherm of niet?

Er zijn heel wat voor- en nadelen verbonden aan een gebogen – ook wel curved genoemd – scherm. Een van de grootste voordelen van een gebogen scherm is dat je een bioscoop-gevoel kan creëren in je eigen woonkamer. Je ervaart elk beeld veel intenser dan op een scherm dat niet gebogen is.

Echter moet je om het ultieme bioscoop-gevoel te ervaren wel een centrale positie innemen ten opzichte van het scherm.

curved

Meer info & tips? Klik hier!