Microsoft heeft nog geen officiële releasedatum bekend gemaakt voor de launch van Windows 10, maar het staat wel vast dat het voor de komende zomer zal zijn. Sneller dan voorzien, want bij de voorstelling in september 2014 werd nog verteld dat Windows 10 pas eind 2015 beschikbaar zou zijn. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem wil Microsoft voor een frisse wind zorgen en heel wat vernieuwingen doorvoeren. De nieuwe versie van Windows zal beschikbaar zijn in 190 landen en maar liefst 111 talen.

Windows-10---01Het einde van Internet Explorer!
Een van de belangrijkste en meest in het oogspringende veranderingen (of vernieuwingen zo u wilt) is het verdwijnen van de Internet Explorer browser. In vergelijking met andere browsers (bvb. FireFox, Google Chrome,…) werd Internet Explorer als minder betrouwbaar beschouwd en Microsoft besefte dat verandering nodig was. Er komt dus een nieuwe Microsoft browser, waarvan de naam nog niet bekend is, en deze zou sterk aanleunen bij een Google Chrome: de browser waarnaar heel wat IE-gebruikers zijn overgeschakeld.

Gratis upgrade en IoT!
En goed nieuws is er voor al wie beschikt over Windows 7-, Windows 8.1– en Windows Phone 8.1-apparaten! Wie deze, in het eerste jaar, bijwerkt naar Windows 10 … kan dit gratis! En van zodra je dit doet, blijft de versie ondersteund gedurende de levensduur van je toestel. Het nieuwe besturingssysteem zou ook de meeste IoT (Internet of Things) apparaten ondersteunen. Microsoft wil hiermee ontwikkelaars, hobbyisten en studenten veel meer mogelijkheden gaan bieden wat hen, op termijn, wel eens ten goede kan komen.

Persoonlijker!
Voor de ontwikkeling van Windows 10 hebben de makers geluisterd naar de gebruikers van de huidige versies. Het nieuwe besturingssysteem zal veel persoonlijker worden dan zijn voorgangers. Zo is er sprake dat je het scherm kan ontgrendelen met je ogen, gezicht of door het gebruik van je vingerafdruk (Windows Hello). Ook de startknop, net als het startmenu, zouden terugkeren in Windows 10. Daarnaast zal ook de Microsoft HoloLens verschijnen waarmee je high-definition hologrammen tot leven brengt in je woonkamer. Hiermee lijkt alvast het tijdperk van de holografische computer aangebroken … . Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Video: