De cyberaanval Wannacry van vorig weekend doet heel wat vragen rijzen over onze digitale veiligheid . Door die ransomware raakten wereldwijd meer dan 200.000 pc’s besmet. Maar wat is ransomware en hoe bescherm je jezelf er tegen?

Ransomware is een soort cyberaanval waarbij hackers de controle van een computersysteem overnemen en de toegang ertoe blokkeren tot een losprijs is betaald.

Om toegang te krijgen tot het systeem downloaden de cybercriminelen eerst kwaadaardige software op een apparaat in het netwerk. Dit doen ze meestal door een slachtoffer op een link te laten klikken of het per ongeluk te laten downloaden.

Losgeld

Zodra de software op een PC staat kunnen de hackers een aanval lanceren die alle bestanden in een netwerk sluit. En dan is het tijd om losgeld te vragen. Slachtoffers worden geadviseerd om die som nooit te betalen, aangezien het de aanvallers net aanmoedigt. Zelfs als je wel betaalt, heb je geen enkele garantie dat alle bestanden intact teruggestuurd worden.

Bescherming

De beste beveiliging tegen ransomware-aanvallen is van al je bestanden een back-up te hebben in een volledig apart systeem. Zo verlies je helemaal geen informatie.

De meeste cyberaanvallen gebeuren via  gecompromitteerde e-mails en websites.  Erg belangrijk is dan ook dat je bij elke verdachte mail of website op je hoede bent. Tip daarom een webadres bijvoorbeeld rechtstreeks in je browser in plaats van op de verdachte link te klikken.

Een ander verdedigingsmechanisme is een antivrius aanschaffen die bestanden al scant voor ze downloaden. Die programma’s blokkeren geheime installaties en ze gaan meteen op zoek naar malware op een computer. Voor grote bedrijven bestaan er zelfs erg gesofisticeerde systemen die meteen terug vechten bij het spotten van een hacker in het systeem. Verder is het natuurlijk belangrijk om je anti-virus up-to-date te houden.

Ontdek via deze link ons ruime assortiment aan anti-virus en internet security.