Afgelopen weekend konden we al even profiteren van een heerlijk voorjaars zonnetje. Ook de temperaturen gingen al aardig omhoog en we hopen dat, eens de lente officieel haar intrede maakt, deze trend zich verder zet. Bij zo’n mooi weer kom je graag buiten en al zeker als je groene vingers hebt. Maar hoe bereid je je tuin nu voor op de zomer? Wij geven je alvast enkele leuke tips mee.

shutterstock_151137665 (tuinieren)Beginnen doe je best met het verwijderen van al het afgestorven materiaal. Daarmee bedoelen we dode takken en afgestorven bloemen en planten. Maak op die plaatsen ook de grond los zodat er zuurstof aan de bodem. Je kan op dat moment ook al meststoffen toevoegen. Tijdens de maanden maart en april kan het soms nog vriezen. Planten, die nog gevoelig zijn aan vorst, snoei je daarom best nu nog niet. Daarmee wacht je tot einde april, half mei.

Nu komt het gazon aan de beurt. In de loop der jaren kan de hoeveelheid mos, die zich in je tuin opstapelt, oplopen. Indien dit het geval is dien je je gazon te ontmossen met een verticuteermachine (verticuteren). Ook een gazon heeft meststoffen nodig. Als je niet dient te verticuteren, kan je deze nu toevoegen. Als je niet weet welke bemesting te gebruiken, kan je dit best navragen bij een tuincentra in je buurt. Zij weten hier zeker wel raad mee.

Misschien heb je wel een vijver in je tuin aangebracht. Regelmatig onderhoud hiervan is natuurlijk van primordiaal belang en al zeker als er vissen in rondzwemmen. Let wel dat je je vijver dan niet te ‘clean’ maakt. Zorg dat er voldoende waterplanten aanwezig zijn zodat jonge diertjes erin kunnen nestelen en de volwassen vissen hun eitjes kunnen leggen. Als je plantenbakken met eenjarige planten wenst buiten te zetten, laat je dan niet vangen en doe dat pas nadat de ‘ijsdagen’ voorbij zijn (rond half mei). Zo loop je niet het risico je planten, na een vriesnacht, te moeten verwijderen en nieuwe te kopen.