Het abc van de koelkasten

Wie binnenkort een nieuwe koelkast, diepvriezer of koelvriescombinatie koopt, zou het wel eens snel warm kunnen krijgen. Want een keuze maken uit het uitgebreide aanbod is niet altijd evident. Daarom ontleden we hier voor jou het ABC van de koelkasten.

 

1AntiBacteria

Het antibacteriënsysteem bestaat eruit dat de binnenwanden en binnendeuren van het toestel bekleed zijn met anorganische zilverionen. Deze ionisatietechniek zorgt ervoor dat de wanden en deuren bacterieafstotend worden en is bijgevolg hygiënischer. Let wel: de koelkast moet wel nog regelmatig schoongemaakt worden.

 

 

Biofresh

Vlees, vis, groente, fruit en zuivelproducten blijven dankzij BioFresh van Liebherr tot 3x langer houdbaar in de lades.

 

Compressor

Een thermostaat heeft eigenlijk twee functies. Een van de functies is het meten van de temperatuur in de koelkast om op basis daarvan de gewenste temperatuur te bereiken.

Er kan wel een onderscheid gemaakt worden tussen koelkasten die over één compressor beschikken en uitvoeringen die over twee compressoren beschikken. Een thermostaat zal bij een koelkast met één compressor namelijk de temperatuur regelen voor zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte. De meeste koelvriescombinaties hebben slechts één compressor voor koel- en vrieszone. Een koelkast met één compressor, met koel- en vriesgedeelte die beiden voorzien zijn van een elektrische thermometer kunnen elk afzonderlijk van de gewenste temperatuur worden voorzien.

 

Design

Vergeet het beeld van de basic witte, rechthoekige koelkast of diepvriezer, waar deze toestellen overigens hun verzamelnaam ‘witgoed’ vandaan hebben gehaald. Design is meer en meer een belangrijk aandachtspunt van fabrikanten. Koelkasten worden niet altijd ingebouwd en krijgen vaak een centrale plaats in de (open) keuken.

 

Energieklasse

Energiebesparing is een prioriteit. Ook bij de aankoop van een nieuwe koelkast of diepvriezer analyseer je best even het energielabel. Dankzij moderne elektronica, gecombineerd met een efficiënt koelsysteem, vind je tegenwoordig bij elke fabrikant de meest economische toestellen. Met de zogenaamde A+, A++ en A+++ modellen bespaar je veel op energiekosten en draag je actief bij tot een beter milieu.

 

2Gratis terugname

Bij levering van grote huishoudtoestellen door onze Krëfel-leveringsdienst, zoals koelkasten en diepvriezers nemen wij je oude toestel gratis terug. Dit door eenvoudigweg te vermelden bij je bestelling dat je een oud toestel wenst in te ruilen. Op voorwaarde dat het terug te nemen toestel een gelijkaardig toestel betreft met vergelijkbare afmetingen. Terug te nemen koelkasten of diepvriezers, dienen wel volledig leeg en ontdooid te zijn.

 

Holiday

De Holiday-functie voorkomt schimmel en onaangename geurtjes in de koelkast wanneer je op vakantie bent en zorgt ervoor dat het vriesgedeelte blijft werken, terwijl het koelgedeelte op een temperatuur van +/-12°C blijft. Hiermee verbruikt de koelkast een minimale hoeveelheid energie.

 

Invriesvermogen

Het diepvriesgedeelte zal vaak met een aantal sterren worden beoordeeld. Deze beoordeling zal gaan tussen één tot vier sterren. Elke ster vertegenwoordigt -6°C. Je kan enkel levensmiddelen invriezen vanaf 4 sterren. Een vier-sterren diepvriezer garandeert een snel invriesproces, maar wel altijd voor een bepaalde maximale hoeveelheid in 24 uur tijd. Een vriesvakje dat enkel geschikt is voor het maken van ijsblokjes krijgt maar één ster. In een vriesvak met vier sterren kunnen eveneens levensmiddelen voor een periode langer dan één jaar worden bewaard.

 

Klimaatklasse

De klimaatklasse van een koelkast, diepvriezer of koelvriescombinatie geeft aan bij welke omgevingstemperaturen het toestel optimaal functioneert. Alvorens een nieuwe koelkast aan te schaffen, controleer je best op voorhand de temperatuur van de ruimte waar deze komt te staan. In het bijzonder wanneer je het toestel in de garage, bijkeuken of veranda wenst te plaatsen, want in een te koude of te warme omgeving werken deze niet meer naar behoren.

 

3Ledverlichting

Koelkasten en diepvriezers uitgerust met ledverlichting, zorgen voor een gelijkmatig verdeelde verlichting van de koelruimte. Bovendien zijn deze LED ’s energiezuinig, geven minder warmte af en gaan tot tien keer langer mee als een gloeilamp.

 

Magic-Eye

Er zijn al heel wat koelkastmodelen uitgerust met een LCD-display die een overzichtelijk navigatiemenu bevatten, dat op de graad nauwkeurig de temperatuur aangeeft. Via het bedieningspaneel kan de gebruiker alles zeer eenvoudig instellen.

 

NoFrost

Hoe dikker een ijslaag wordt, hoe slechter het rendement van een diepvries en dus, hoe hoger het energieverbruik.

Hierdoor zal een klassieke diepvriezer op regelmatige tijdstippen moeten worden ontdooid. Bij een toestel met een NoFrost-technologie behoort dit tot het verleden. Dit automatische ontdooisysteem zorgt voor een constante luchtcirculatie die warmte en vocht afvoert. Resultaat: geen ijsvorming meer.

 

Omgekeerde deur

Alle koelkasten worden standaard rechtsdraaiend gemaakt. Dat wil zeggen dat het scharnier aan de rechterkant zit, het handvat links en dat de deur aan de linkerkant opengaat. In sommige gevallen, wanneer het apparaat links tegen een muur staat, is het veel handiger om de deur de andere kant op te laten draaien. Wie dat wenst, kan de draairichting van zijn koelkast of diepvriezer laten omkeren indien de bouw van het toestel dit toelaat.

 

4nlVerlengde garantie

Op al onze elektrotoestellen, bestemd voor privaat gebruik, geniet u van een standaard waarborg van 2 jaar. Wenst u langer, zorgeloos, te genieten van uw elektrische apparaten, dan biedt Krëfel u zijn Verlengde Waarborg tot 5 jaar aan op heel wat toestellen. Dankzij deze totale waarborg hoeft u zich letterlijk nergens zorgen over te maken. In ruil voor een eenmalig bedrag garandeert de Verlengde Waarborg u totale gemoedsrust. De garantie dekt onder meer de herstelkosten, de noodzakelijke wisselstukken en de werkuren nodig voor de herstelling van het defect. Voor alle groot wit toestellen zijn ook de verplaatsingskosten binnen België en/of Luxemburg van de door Krëfel aangeduide hersteller gedekt.

 

Zoemen

Bij de aankoop van een koelkast is het geluidsniveau al even belangrijk of het verbruik. Een voortdurend gezoem is immers storend. Heb je een open keuken? Kies dan voor een dba waarde onder de 40 decibel. Er zijn zelfs al enkele muisstille modellen op de markt met een geluidsniveau van slechts 35 decibel.